Neurofeedback pentru vindecare și wellness.
Partea a II-a.
Aceasta este partea a doua a articolului Neurofeedback pentru vindecare si wellness. Pentru a citi prima parte, urmați acest link.
Despre cât de sigură este metoda de neurofeedback pentru vindecare și dacă există efecte secundare, ne explică tot dna Rus: ”Este important să se precizeze că procedura de neurofeedback pentru vindecare este o metodă blândă și non-invazivă care citește și trimite către creier informații despre modul în care funcționează, permițându-i să se autoregleze, fără a genera efecte adverse. Bogata literatură acumulată în ultimele decenii nu semnalează niciun efect secundar negativ.” Ne asigură totodată că procedurile de neurofeedback pentru vindecare se pot aplica simultan cu medicația. ”Se recomandă ca pacientul să informeze medicul curant iar acesta, împreună cu terapeutul neurofeedback, să formeze o echipă și să integreze rezultatele în folosul pacientului.”
Primele rezultate se văd după a zecea ședință, uneori chiar și mai repede. ”Dar este important să se înțeleagă că răspunsul-ul la terapie nu poate fi standardizat: este direct legat de activitatea electrică specifică creierului fiecărei persoane. Unii pacienți pot să experimenteze o reducere a anumitor simptome în timpul sesiunii, alții doar după sesiune sau după mai multe sesiuni. Scopul nostru este să permitem sistemului nervos să se calmeze și să funcționeze mai bine. De aceea, este necesar, la fel ca la orice tip de antrenament, ca și acest antrenament al creierului să urmeze calea celor 20 ședințe, pentru a avea un rezultat optim.”
Tratamentul prin neurofeedback:
Soluția problemelor tale de sănătate!
Neurofeedback pentru vindecare – unde ne ajută
Spectrul afecțiunilor care pot fi tratate prin neurofeedback este destul de larg. Dar să nu uităm că această tehnică se poate aplica eficient și în cazurile ne-patologice, cum ar fi gestionarea stresului, a insomniilor, anumite dependențe.
Cercetările din ultimele decenii au confirmat faptul că Neurofeedback-ul poate fi de un real ajutor în situații ca: deficit de atenție la copii și adulți, depresie, anxietate, atacuri de panică, probleme cu somnul (dificultate de a adormi, de a dormi sau de a se trezi odihnit, coșmaruri), gândire sau comportament obsesiv, afecțiuni convulsive la copii, adolescenți și adulți, tulburări de comportament, întârzieri de dezvoltare continuă, dificultăți de a gestiona emoțiile negative (accese de furie, de plâns), probleme cognitive sau dizabilități de învățare („cursant lent”), dislexie și tulburări de limbaj și expresie (scrierea sau verbalizarea sunt dificile sau lente), tulburari din spectrul autist, dureri de cap și migrene cronice, sindrom post-traumatic, stres și burn-out, afecțiuni degenerative la persoanele vârstnice, amețeli, vertij.
S-a constatat că, după antrenamentul Neurofeedback pentru vindecare, apar îmbunătățiri sensibile în performanța școlară, profesională și sportivă, calitatea somnului, stima de sine, calitatea și viteza luării deciziilor, reducerea efectelor șocului post-traumatic, capacitatea de concentrare și memorie, abilitatea de a gestiona stresul, calitatea relațiilor interpersonale, reziliența emoțională, starea generală de bine, menținerea calmului și a concentrării în perioadele de anxietate și în tensiunea situațiilor competiționale.
Deși neurofeedback-ul se practică încă din anii 1980, abia recent, prin descoperirea neuroplasticității (capacitatea creierului de a se reface), a fost clarificat mecanismul prin care această procedură produce modificări asupra creierului. După confirmarea acestui fenomen, tehnologiile implicate în terapie au fost explicate și recunoscute ca având fundament științific. Deocamdată, pentru că neuroplasticitatea nu se predă încă în școlile de medicină, neurofeedback-ul nu este popular în lumea medicală românească. Important de știut: aparatul de neurofeedback nu este făcut să evalueze starea de sănătate și să pună diagnostice.
Articol publicat de Corina Anghel in revista Magazinul Verde, ediția iunie 2021.
Testimonial ”Restricțiile impuse de pandemie, izolarea, au venit la mine cu un pachet de îngrijorări și temeri legate de sănătatea mea, de imposibilitatea de a-mi continua activitatea profesională, dar și de felul în care voi putea interacționa cu gravidele, mămicile și bebelușii. După zece ședințe de neurofeedback, o metodă non-invazivă, dorm mai bine, am mai multă energie și sunt mult mai liniștită.” - Vania Limban, moașă
O ședință de neurofeedback durează 30 minute.
Pentru a acumula efecte pozitive, se recomandă două, trei ședințe săptămânal. Când situația o impune (pacienți care locuiesc departe de centrele de neurofeedback) se pot face două sau trei ședințe în aceeași zi, cu scurte pauze între ele.
Fiind un proces de învățare, sunt necesare minimum 20 de ședinte, pentru ca starea de funcționare bună să devină permanentă.
Aproximativ 40% dintre persoanele cărora li se aplică terapia de neurofeedback răspund mai rapid și vor apărea îmbunătățiri încă din prima lună. Un procent de 40% dintre pacienți reacționează mai lent, de aici și necesitatea de a menține tratamentul opt, zece săptămâni, timp în care se urmărește „traiectoria tratamentului” și rata de progres.
Tratamentul prin neurofeedback:
Soluția problemelor tale de sănătate!