Neurofeedback pentru vindecare și wellness.
Partea I.
Ne zbatem într-o societate din ce în ce mai agitată, anxioasă, chiar depresivă. Pandemia asta ne-a dat și mai rău peste cap. Seninătatea, trăirea în firescul natural, dar mai ales sănătatea psihică au devenit aspirații pentru care căutăm cu fervoare soluții. Una dintre ele este procedura de neurofeedback pentru vindecare, un fel de electroencefalogramă în timpul căreia pacientul ”dialoghează” cu propriul său creier, sesiunea de neurofeedback desfășurându-se în condiții de personalizare absolută.
Inventată acum 40 de ani și perfecționată în timp, terapia de neurofeedback are la bază cercetările din domeniul neuroștiințelor. Este o procedură non-invazivă de antrenare a undelor cerebrale, asistată de calculator, prin care se optimizează activitatea creierului, fără a folosi medicamente care pot avea efecte secundare. Terapia neurofeedback potențează tratamentele alopate și poate fi utilizată ca intervenție complementară împreună cu alte forme de terapie. Neurofeedback-ul nu este doar placebo, pentru că funcționează pe animale, la copii foarte mici, la persoane aflate în stare de comă, adică situații în care nu se aplică autosugestia.
Tratamentul prin neurofeedback:
Soluția problemelor tale de sănătate!
În esență este o antrenare directă a funcțiilor cerebrale, cu ajutorul căreia creierul învață să funcționeze mai eficient. Creierul este observat în actiune în diferite momente, informațiile obținute sunt arătate persoanei care beneficiază de neurofeedback, apoi creierul este recompensat pentru faptul că își modifică activitatea în adoptarea unor pattern-uri mai sănătoase (modele de funcționare). Este un proces de învățare gradual. Se aplică fiecărui proces și fiecărei funcții cerebrale care poate fi măsurată. Pacientul poate alege feedback–ul care îi place, dintr-o varietate de opțiuni: fie vizual, prin intermediul unui monitor, fie auditiv, cu ajutorul căștilor audio sau tactil, prin atingerea unui animal de pluş cu vibraţie. În timpul exercițiilor, acele părți ale creierului care funcționează prea lent sunt activate, iar părțile hiperactive sunt ”temperate”. Cele mai mari succese ale terapiei prin neurofeedback s-au obținut în tratarea tulburării hiperkinetice cu deficit de atenție (ADHD).
Am aflat detalii despre cum decurg sesiunile de neurofeedback pentru vindecare și care sunt rezultatele procedurii de la Delia Rus, consilier medical din cadrul Centrului de Informare și Îndrumare medicala DRHC și terapeut neurofeedback la Centrul de Informare si Indrumare Neurofeedback DRHC.
„Totul începe cu o evaluare psihologică detaliată, integrând diagnosticul, acolo unde au fost deja identificate afecțiuni medicale. După 20 de ședințe, se face o altă evaluare psihologică, iar rezultatele acestea vor fi comparate cu cele inițiale. În cazul în care ameliorarea simptomelor și obiectivele realizate rămân stabile un timp mai lung, terapia Neurofeedback poate fi încheiată. Scopul final este reducerea simptomelor și îmbunătățirea funcției cerebrale.
Pacientul stă pe scaun comfortabil, relaxat, în fața unui monitor și urmărește o animație, similară jocurilor pe calculator. În acest timp, el controlează până la 17 parametri de feedback al activității creierului, informații captate de senzori (electrozi mici din argint), care sunt aplicați pe scalp prin intermediul unei casti EEG și permit citirea activitații creierului.
Acești electrozi primesc impulsuri de la creier, pe care le transmit calculatorului prin intermediul unui amplificator, iar de aici, pe ecran, prin intermediul unui joc pe calculator sau în redarea unui film, este afișată o imagine în oglindă a activității creierului. Creierul înțelege această imagine în oglindă la nivel inconștient și va corecta automat orice turbulență. Pacientul interacționează deci cu imaginea video şi simultan cu creierul său. Ca urmare, creierul primește informații adiționale pe care în mod normal nu le are. Creierul integrează această informație în propriile bucle de control și învață inconștient să modifice stările, ameliorându-le. O sesiune de antrenament durează aproximativ 30 – 40 minute.”
Articol publicat de Corina Anghel in revista Magazinul Verde, ediția iunie 2021.
Pentru a citi partea a doua, urmați acest link.
Tratamentul prin neurofeedback:
Soluția problemelor tale de sănătate!