Tot ce trebuie sa stim despre inghesuirile dentare la copii
Draga PĂRINTE,
Se pare ca majoritatea copiilor din ziua de astazi prezinta inghesuiri dentare, iar arcadele lor nu se dezvolta in mod corect. Desi simptomele pot fi vizibile chiar si de la varsta de 3 ani, dentistii recomanda, de obicei, sa se astepte pana cand copilul creste pentru a-l trata cu un aparat ortodontic fix sau chiar si cu extractii. Din cauza faptului ca aparatele ortodontice fixe sunt o modalitate eficienta de a indrepta dintii din punct de vedere mecanic, iar parintii nu cunosc si alte alternative, de cele mai multe ori acestia nu asculta sfatul medicului stomatolog si amana tratamentul pana cand copilul atinge varsta de 12 pana la 14 ani. Cu totii stim insa ca aceasta abordare nu rezolva permanent problema si odata ce aparatul fix va fi indepartat, dintii se vor inghesui din nou, in special daca pacientul nu isi poarta retainerul.
Inghesuirile dentare nu apar peste noapte, ele sunt un simptom, precum si un avertisment al faptului ca arcadele si fata copilului nu se dezvolta in mod corect. Cu peste 25 de ani de experienta in domeniu, Myofunctional Research Co. (MRC) a dovedit de ce atat de multi copii au dintii inghesuiti. Principalii factori care cauzeaza acest tip de malocluzie sunt obiceiurile vicioase precum respiratia orala si deglutitia infantila, combinate cu fortele exercitate de limba, obraji si buze. Pentru a preveni dezvoltarea unor probleme ulterioare mai serioase, aceste obiceiuri vicioase pot si ar trebui sa fie indepartate. Interventia timpurie asigura rezultate care nu ar putea fi atinse odata ce fata si maxilarele au incetat sa mai creasca.
Pe baza acestor cercetari, Dr. Alexandra Botoș foloseste o abordare diferita a tratamentului ortodontic. Aparatele mio-functionale de la MRC corecteaza obiceiurile vicioase la copilul in crestere si imbunatatesc dezvoltarea dentara, cat si pe cea faciala. Acest lucru dovedeste ca problemele ortodontice pot fi corectate mult mai devreme decat prin tratamentele traditionale si, de cele mai multe ori, fara aparate fixe sau extractii.
Utilizand sistemul Myobrace, asiguram dezvoltarea naturala a copilului si permitem copiilor sa atinga potentialul lor genetic maxim.
Dr. Alexandra Botoș abordeaza aspectele ortodontice folosind aceste aparate inovative in detrimentul aparatelor fixe, incurajand tratamentul cat mai timpuriu. Ortodontia traditionala isi focalizeaza atentia pe deplasarea dintilor, in timp ce tratamentul Myobrace foloseste un principiu diferit, conform caruia mediul oral este imbunatatit prin eliminarea obiceiurilor vicioase care cauzeaza inghesuirea dintilor. Realizand acest lucru, nu numai ca dintii sunt aliniati, dar exista si o mentinere mai buna a rezultatelor.
Aparatele Myobrace sunt folosite si purtate cu usurinta, o ora in timpul zilei si pe intreaga perioada a noptii. Datorita cererii mari din partea parintilor pentru aceste solutii lipsite de dureri si stres, Dr. Alexandra Botoș este devotata acestei forme de tratament si isi focalizeaza atentia asupra imbunatatirii dezvoltarii faciale. Sistemul Myobrace imbunatateste aspectul intregii fete, iar tratamentul interactiv si amuzant incurajeaza copilul sa-si asume responsabilitatea pentru corectarea obiceiurilor vicioase.
Prevenirea nevoii pentru aparat fix este acum o posibilitate viabila si puteti gasi mai multe informatii despre acest curent/tendinta care se distinge de tehnicile ortodontice traditionale pe site-ul www.myobrace.com.
Urmatorul pas catre tratament este o consultatie care include o evaluare in 9 pasi a dezvoltarii pacientului din punct de vedere al dentitiei, maxilarelor, precum si o prezentare educationala..
Dr. Alexandra Botos
Medic Dentist Specialist Primar Ortodonție și Ortopedie Dento-facială
Șef Lucrări; Facultatea de Medicină Dentară, UMF ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca
Doctor în Medicină Dentară