14 Noiembrie, Ziua Mondiala a Diabetului
14 noiembrie este Ziua Mondială a Diabetului sau, mai bine spus, aiua Mondială de lupta împotriva Diabetului.
Această zi este marcată la nivel internațional de toate asociațiile membre ale Internațional Diabetes Federation, Organizația Mondială a Sănătății, de profesioniștii în medicină dar și de persoanele afectate de diabet, fiind cea mai mare campanie mondială de informare asupra diabetului.
În România, specialiştii consideră că diabetul afectează peste 1 milion de oameni, dintre care aproximativ 2.800 sunt copii.
Metabolomica este soluția ideală̆ pentru:
- Boli cronice (unde simptomele durează mai mult de 3 luni), diabetul fiind una dintre boli.
- Până în prezent avem experiența a peste 15.000 de pacienți cu diferite boli cronice și autoimmune care au avut rezultate remarcabile.
- Prin intermediul medicinei metabolomice se permite organismului să se vindece singur, prin identificarea și echilibrarea originilor biochimice ale bolilor autoimune și cronice. Putem spune că intervenim în tratarea cauzei ce determină apariția bolilor și nu urmărim doar ameliorarea simptomelor care există deja.
Pacienții noștri se confruntă cu o îmbunătățire semnificativă a stării de sănătate în primele 3-6 luni de tratament.
Până acum câțiva ani, există speranța că prin codificarea ADN-ului să fie posibil să înțelegem, să prevenim și să reglăm comportamentul unui organism și prin urmare sănătatea noastră.
Astăzi este cunoscut faptul că predispoziția genetică este responsabilă pentru 25% din starea actuală a sănătății în timp ce restul de 75% are legătură cu factorii și efectele externe care afectează semnificativ expresia genelor.
Trăim așadar în epoca epigeneticii (care provine din cuvântul grecesc epi = asupra geneticii)!
”Mintea este cea care controlează expresia genelor iar singură limitare care apare este cauzată de ceea ce reflectă însăși gândirea noastră”, potrivit biologului B.Lipton. În cadrul Universității Stanford, cercetările sale începute încă din 1987 reprezintă precursorul epigeneticii contemporane.
În două publicații foarte importante, Lipton a identificat procesele biologice care, pe plan molecular, conectează creierul cu corpul.
Gândirea noastră despre organismul propriu este că și un software pentru un computer. Fiecare gând provoacă o reacție emoțională. Emoțiile, la rândul lor, cauzează eliberarea de hormoni care reglează funcțiile corpului prin intermediul unui sistem de control hormonal numit axa hipotalamo-hipofizo suprarenaliana care declanșează o reacție în lanț de teamă și răspuns.
Gândurile și emoțiile afectează în acest mod organismul nostru atât la nivel anatomic și biochimic cât și la nivel electromagnetic.
Cel mai important factor care are un efect catalitic asupra menținerii sănătății corpului nostru este nutriția.
Nu există diete magice sau ideale care să aibă un efect pe termen lung reducând pur și simplu caloriile în plus pe care o persoană le acumulează în fiecare zi. Nu mai este valabilă teoria: alimentație egalată cu caloria ci produse alimentare egalate cu calitatea.
Avem nevoie de o revizuire cuprinzătoare și de redefinirea nutriției bazată pe noi principii. Această nu înseamnă, bineînțeles, o dietă pe toată durata vieții, ci obiceiuri alimentare adecvate, în cea mai mare parte, care vor asigura nu numai greutatea corporală normală, ci și sănătatea organismului nostru.
În acest context, unele obiceiuri care pot îmbunătăți în mod semnificativ organismul și energia necesară zilnic ar putea fi:
- Consumați multă apă pe tot parcursul anului, nu doar vara. O cantitate medie de 1,5 litri este suficientă, chiar dacă nu vă este sete, deoarece reduce senzația de foame, ajutând în același timp să se absorbe substanțele nutritive în structurile celulare
- Preferați gustarea de dimineață și nu micul dejun, este mai importantă că sursă de energie! În primele ore ale dimineții avem energia necesară provenită de la hormonii de stres (adrenalină, dopamină, cortizol)
- Evitați zahărul și toți înlocuitorii acestuia deoarece nu vă oferă nimic nutritiv și consumul crescut a fost asociat cu promovarea inflamației în organism și a apariției obezității
- Preferați legume și fructe proaspete organice – sunt bogate în apă, vitamine, minerale, fitonutrienți și minerale
- Reduceți semnificativ consumul de produse bogate în amidon (pâine, cartof, orez, paște) deoarece măresc semnificativ încărcătura glicemică din sânge
- Adăugați în viața de zi cu zi nuci și semințe (crude și nesărate), surse foarte importante de
grăsimi sănătoase, proteine și vitamine - Consumați ulei proapăt de măsline, în salată dar și la gătit (este rezistent la temperaturi ridicate)
- Limitați consumul de alcool la 2-3 pahare pe săptămână. Alcoolul reduce capacitatea organismului de a transformă grăsimea alimentară în energie
- Preferați sarea netratată (sare de mare), deoarece conține o mulțime de metale organice și o cantitate suficientă de iod
- Evitați legumele și fructele prelucrate și congelate și preferați produsele proaspete bio ale producătorilor, prietenilor sau ale propriei grădini!
- Plimbare, plimbare, plimbare! Chiar și o jumătate de oră pe zi, cu orice intensitate și ritm, este suficientă pentru a menține organismul în acest proces aerobic atât de important. De asemenea, puteți alege să alergați, să vă plimbați cu bicicletă, yoga, pilates, înot etc.
- Scoateți televizorul din camera de dormit, inhibați calitatea și timpul de somn!
- Somn mai devreme! Este dificil, cu atât de multe activități și ritmul frenetic din spatele nostru, dar putem și trebuie să găsim timp pentru odihnă organimului nostru de care are atâta nevoie!
Alimentația trebuie să rămână o plăcere pentru noi și pentru familia noastră. Dar este totodată cea mai mare investiție pe care o putem face! Dacă cineva v-ar fi pus o întrebare ipotetică: Numiți unul dintre următoarele lucruri de care nu ați putea fi niciodată lipsiți:
– casă
– mașină
– muncă
– bani
– sănătate
Orice răspuns în afară ultimului de pe listă (SĂNĂTATE) va conduce la un impas social care, din păcate, a afectat deja negativ calitatea și semnificația existenței noastre pe pământ!
Decizia este a noastră și ne aparține!
Sursa: Dr. Makis, MD. PHD. Medicina Metabolomica
Pentru detalii si indrumare medicala va invit sa apelati :0722.631.336
Delia Rus
De ce ne îmbolnăvim? Adevărata cauză