De ce ne îmbolnăvim? Adevărata cauză
De ce ne îmbolnăvim? Adevărata cauză
Se știe că astăzi oamenii trăiesc mai mult decât oricând, dar știați că sub umbrela acestor dezvoltări tehnologice se întâmplă ceva bizar?
În secolul trecut, bolile cronice au atins procente de epidemie. Astăzi, doar 1 persoana din 20 este practic sănătoasă. Majoritatea oamenilor trăiesc și funcționează semnificativ mai scăzut fata de potențialul lor biochimic real, într-o proporție de 15%-50% din capacitatea lor reala de energie. Cu siguranță nu vrem să ajungem să ne trăim viețile noastre astfel, nu este așa?
Aș prefera să trăiesc la potențialul meu maxim!
Corpul uman este practic un motor gigant cu ardere interna. Convertește alimentele, aerul, apa, chiar și soarele în energie pe baza de reacții chimice complexe care au loc în număr de miliarde de ori pe secunda.
Daca organismul nostru are nevoie de mai multa energie decât poate el să producă atunci acest fenomen duce la îmbolnăvire.
Sănătatea are legătură cu menținerea unui echilibru energetic!
Sănătatea are legătură cu menținerea unui echilibru energetic, și anume a homeostazei.
Vestea buna este că organismul face acest lucru în mod natural.
Se adaptează la mediu, la factorii externi, că o mașină autoreglabila inteligenta.
Dar daca ceva întrerupe acest circuit?
Să vorbim despre ce putem face!
Să ne hidratam corect, dar ce înseamnă asta?
Importanta apei
Apa reprezintă constituentul de baza al tuturor ființelor vii. Este bine cunoscut că 2/3 din organismul nostru este reprezentat de apa, aceasta însă nu este distribuita în aceeași măsură în toate compartimentele organismului.
Important în aceasta distribuire este țesutul adipos. Relația dintre apa și țesut adipos este invers proporțională, adică cu cât ai mai mult țesut adipos cu atât vă fi mai putina apa în organism.
Pe baza acestei proprietăți, apa transporta substanțele nutritive în tot organismul. Reprezintă un produs indispensabil vieții cu rol esențial în desfășurarea fiziologica a proceselor metabolice din organism, fară de care nu am putea respira, nu am produce energie, nu am digera hrana, nu am putea gândi, nu am putea face activități fizice și multe altele.
Faptul că nu iți este sete nu înseamnă că nu ai nevoie de apa!
O teorie comuna spune că atunci când corpul are nevoie de hidratare, ne face să înțelegem cumva, în principal prin sete, dar ceea ce mulți nu stiu este că organismul este presat să își îndeplinească toate funcțiile fiziologice prin intermediul a ceea ce are disponibil, chiar și în cantități mici. Acest lucru este valabil și în cazul hidratării.
Necesarul zilnic de apa
Omul poafe supraviețui fară hrana timp de câteva săptămâni, dar fară apa nu mai mult de câteva zile.
Cine este afectat de lipsa apei?
-Copilul, deoarece deține o cantitate mai mare de apa în organism și este caracterizat printr-o activitate celulara mai rapida, astfel mentinrea echilibrului de apa este mai dificila.
-Bătrânii, din moment ce senzația de sete scade cu timpul trecerii anilor și creste îmbătrânirea celulara.
-Sportivii, datorita transpirației excesive în timpul activității fizice. Se estimează că un atlet care face exerciții fizice are nevoie de 1 ml de apa pentru fiecare calorie de energie consumata.
Așadar, nu uitați că apa este un miracol pentru organismul uman! Și o găsim oriunde.. ajunge să nu o uitam!
Acizi grași benefici sănătății
Principala cărămidă a grăsimilor sunt acizii grași!
Acizii grași sunt substanțe organice cu caracter chimic slab acid, care intra în constituția lipidelor.
Împreună cu glicerolul alcătuiesc cele mai răspândite grăsimi din natura.
În organismul uman, acizii grași constituie, împreună cu glucidele, o sursa preferențială de energie.
Omul, la fel că și alte viețuitoare, își resintetizeaza lipidele proprii, în majoritate din grăsimi alimentare, dar și din proteinele și glucidele integrate.
Nu toate grăsimile sunt la fel!
Dietele echilibrate trebuie să conțină acizi grași saturați dar mai ales nesaturați.
Produsele lactate, carnea sunt adesea bogate în acizi grași saturați, solizi la temperature ambianta – se digera și se absorb mai greu. Uleiurile vegetale (în, rapița, măsline etc) și pestele (bogat în Omega 3) sunt bogate în acizi grași nesaturați, lichiI la temperatura ambianta și ușor oxidabili, degramandu-se repede în contact cu aerul.
Toți oamenii ar trebui să includă în obiceiurile lor alimentare produse care conțîn grăsimi nesaturate.
Cantitatea depinde de nevoile individuale de energie. Acizii grași esențiali precum Omega 3, Omega 6 și Omega 9 reprezintă substanțe organice cu caracter chimic, parte din lipide, fiind obținuți exlusiv prin aport alimentar, deoarece organismul nu-i poate sintetiza.
Acizii grași Omega 3 sunt considerați acizi grași esențiali, adică avem nevoie de ei pentru că organismul nostru să funcționeze normal. Acizii grași esențiali Omega 3 sunt larg cunoscuți drept “grăsimile bune care ajuta la mentineare unui nivel optim de colesterol în organism și reducerea inflamațiilor, precădere la nivelul vaselor de sânge și încheieturilor.
Beneficii:
⁃ Au grija de sănătatea vaselor de sânge
⁃ Ajuta la dezvoltatea fătului
⁃ Lubrifiază articulațiile și reduc durerea
⁃ Alunga depresia
⁃ Protejează creierul de degradare
Acizii grași esențiali Omega 3 (linolenic) și Omega 6 (linoleic) nu pot fi sintetizați de organism, de aceea trebuie suplimentați prin aport exterior.
Grăsimile trans acționează că și grăsimile saturate în organism.
Grăsimile trans pot fi găsite în mod natural în grăsimea din carne și din lapte provenita de la anumite animale, și uleiuri vegetale hidrogenate utilizate pentru fabricarea unor alimente prelucrate.
Prin intermediul medicinei metabolomice se permite organismului să se vindece singur, prin identificarea și echilibrarea originilor biochimice ale bolilor autoimune si cronice. Putem spune că intervenim în tratarea cauzei ce determină aparitia bolilor si nu urmarim doar ameliorarea simptomelor care există deja.
De asemenea, această știință se adresează și persoanelor sănătoase, interesate de prevenție și de cunoasterea stării organismului sănătos, contribuind la prevenirea sau încetinirea apariției unei posibile situații clinice cu mult timp înainte de manifestarea ei.
Vom reveni intr-un alt articol despre ce este si cum functioneaza MEDICINA METABOLOMICA
Sursa: DR. Tsilimidos Gerasimos MD, PHD
Pentru consiliere medicala va stau la dispozitie 0722.631.336
Delia Rus https://www.indrumaremedicala.ro
http://www.medicinametabolomica.ro