Nutritia in era Omica

Delia Rus - 30 noiembrie 2019 

Nutriția în era OMICA

Rolul nutriției în prevenția și tratamentul bolilor cronice  și autoimune

Nutriția precisă țintește să prevină și  să trateze bolile cronice și autoimune prin elaborarea unor recomandări nutriționale special adresate individului, țînând cont de profilul genetic, metabolic și de expunerea la factorii de mediu ai acestuia.

Transcriptomica, epigenomica oferă informații despre transcrierea și expresia genelor în diferite țesuturi, într-un anumit moment fiziologic sau patologic.

Metabolomica a identificat amprentele metabolice ale consumului anumitor alimente/nutrienti și a identificat noi cai metabolice care sunt potențial modificabile prin dietă. Studierea microbiotei intestinale a dovedit rolul important al acesteia pentru menținerea stării de sănătate.

Acest concept de medicină precisă cuprinde informații legate de dietă, modul în care această interacționează cu efortul fizic, medicamentele și alți factori de mediu, iar datele provenite de la diverși senzori (monitorizare glicemica, a efortului fizic, a tensiunii arteriale și alți parametrii clinici) ar fi integrate într-un sistm în care sunt stocate datele genomice, epigenomice,metabolomice,metagenomice, și informații despre microbiomul intestinal, pentru realizarea unor recomandări nutriționale personalizate pentru prevenția și managementul optim al bolii.

Un nou studiu-cheie privind aplicarea Metabolomicii în medicină preventivă dar și în diagnosticarea și terapia bolilor cronice, a fost recent editat în Internațional Journal of Molecular Medicine. Studiul a fost realizat de către Clinica de Medicină Metabolomică din Atena și  Institutul de Toxicologie al Facultății de Medicină din Creta.

Metabolomica este știința care depistează și măsoară mici molecule (metaboliți) existente  în organismul uman. Această știință se dezvoltă cu o viteză uluitoare și devine un instrument valoros în evaluarea impactului factorilor precum nutriția, mediul, medicamentele și stilul de viață asupra stării de sănătate.

Măsurarea moleculelor foarte mici în sânge și urină reflectă activitatea căilor metabolice centrale ale corpului uman și este utilizată în evaluarea stării de sănătate, a deficitului de vitamine și a răspunsului organismului la compușii toxici.

Analizele metabolomice vizează descoperirea factorilor cauzali care provoacă bolile cronice.

Boală cronică – care durează mai mult de 3 luni – este un adevărat ”flagel” contemporan care provoacă aproximativ 90% din mortalitate atât în Grecia cât și în Europa.

Acest raport reprezintă o importantă informație în domeniul metabolomicii deoarece determină limitele fiziologice ale valorilor moleculelor măsurate persoanelor sănătoase. Determinarea limitelor fiziologice permite o utilizare mai largă a metabolomicii privind evaluarea cazurilor patologice, cum ar fi bolile autoimune și alte boli cronice.

Cercetătorii au anunțat că vor urmă o serie de studii care implică analiză de metaboliți suplimentari, precum și boli patologice și afecțiuni specifice.

Sursa: Dr. Makis, MD. PHD , medicinametabolomica.ro si Revista Medica Academica

Un  alt studiu important despre metabolomica il gasiti la linkul de mai jos.

https://www.mdpi.com/2218-1989/9/12/290/htm

Cu drag pentru toata lumea Delia Rus -Consilier medical

Pentru indrumare si consiliere aveti aici nr. de telefon: 0722.631.336

www.indrumaremedicala.ro